Hjemmelagte tennbriketter

19.12.2020

I november deltok jeg på et spikkekurs og det ga mersmak! Ikke bare kan vi bruke sevje og blader av bjørk, men selve treverket har jo en fantastisk nytteverdi i seg selv.
Nå er jeg litt rar med at jeg ikke liker å kaste ting som kan brukes.. så når treflisene begynte å samle seg til en haug, måtte jeg jo bare finne et bruksområde til de også, og resultatet ble hjemmelagte tennbriketter.

Du trenger:
Avispapir

Treflis
Stearin
Saks

Syltetøyglass, krydderboks eller liknende
En gryte du ikke er redd for

Først lager vi potter av avispapir. Det finnes eget utstyr du kan kjøpe for å lage disse, men jeg gikk for "man tager hva man haver" og tryllet frem et lite syltetøyglass i ønsket størrelse.
 Klipp avisen i strimler slik at de kan rulles noen runder rundt glasset, la 2-3 cm av papiret stikke ut fra bunnen og brett dette opp mens du ruller, fest siste kant av papiret i siste brett. Dunk glasset litt i bunn, ta det ut av formen, den øverste delen kan med fordel også brettes inn for å holde formen.
Smelt stearin. Her kan du gjerne bruke gamle steainlysstumper, telys eller liknende. Jeg spikket av kantene på et lys som hadde brent ned litt feil og ofret en av turgrytene mine til å smelte stearinen i.
Bland treflis i og fyll blandingen i avispottene med en skje eller liknende. Dette kan søle litt, så ha gjerne en utbrettet avis under pottene. Vær forsiktig så du ikke brenner deg for stearinen er utrolig varm!
La tennbrikettene kjøle seg ned og stivne før bruk.

Brukes til å tenne opp bål med utendørs, jeg tror ikke disse bør brukes til opptenning av vedovner innendørs.