Bjørkesevje - naturens energidrikk

21.02.2019

Når plussgradene begynner å snike seg inn på gradestokken, og man begynner å bli litt våryr, så rister man fort av seg vinterdvalen med et glass leskede bjørkesevje.

Bjørkesevjen inneholder nemlig ikke mindre enn åtte forskjellige sukkerarter! I tillegg til vann, kalium, kalsium, magnesium, mangan, sink, jern, fosfor, aminosyrer, natrium og C-vitamin.

Februar måned er litt tidlig å starte opp med bjørketapping de fleste steder i landet, men siden det har vært en mild periode på disse kanter og vårtegn spretter opp over alt, så klarte jeg altså ikke å styre meg lenger og måtte bare ta turen ut på jakt etter et velegnet tre.
Hvis du ønsker å tappe direkte fra stammen, så bør bjørken være minst 20 cm i diameter.

Husk også på at det kan være greit å spørre grunneiere om lov, samt at det er fint å gjøre tiltak slik at man ikke skader treet i prosessen.

Det er ikke noe hokuspokus å lage til utstyret man trenger selv.

Jeg utrustet meg med to metallrør i rustfritt stål (12mm), en plastslange (10mm), en gummipakning og to plastkanner.
(Det kan være greit å sjekke at disse er beregnet på å brukes til matvarer.)

Så tryller man fram en drill og borer hull i den ene kannens kork (10mm), slik at man kan montere gummipakning og det ene metallrøret i denne. På den måten slipper man at insekter slipper til når man har montert det hele ferdig.

Når man så har funnet egnet tre, borer man et hull på 5 cm skrått oppover, cirka en meter over bakken på trestammen. De ytterste cm av treet består av levende ytterved, som inneholder saften man ønsker å tappe. 

Det kan være greit å bruke en hammer til å banke inn det andre metallrøret, slik at det sitter godt fast. Til slutt trer du slangen over rørene og la tyngdekraften gjøre jobben sin.

Naturen følger ikke alltid kalenderen like slavisk som oss mennesker, så det var utrolig kjekt å se sevjen begynne å renne med en gang! Man kan vel si at sesongen for bjørketapping varer fra tidlig vår, til bladene på bjørken begynner å sprette fram, og sevjen blir grumsete i fargen.

Bjørkesevje er ferskvare, så det kan være en fordel å bytte ut kannen hver dag,
ellers vil smaken forringes og sevjen får en vond smak og lukte noe som minner om beis.
Hvis du ikke skal bruke den umiddelbart, så går det helt fint å fryse den.
Det er viktig at du tetter hullet i treet med en kvist eller liknende når du er ferdig med å tappe, slik at ikke treet blir utsatt for insektsangrep og soppinfeksjoner, og at bjørken får stå i fred 2-3 år i ettertid, slik at treet får mulighet til å samle krefter.

En enklere utgave av sevjetapping er å finne en passe tykk grein på bjørketreet,
den kan gjerne helle litt nedover, så renner sevjen mer naturlig.
Bruk en hagesaks til å klippe en ren snittflate og tre inn i en flaskeåpning.

Du kan med fordel sikre flasken med en tau i tilfelle greinen skulle finne på å brekke,
og gjerne dekke åpningen med et stykke tøy eller liknende for å holde insekter unna.
For å skåne bjørken bør det ikke tappes mer enn en grein per tre.

Fersk tappet sevje smaker som friskt, søtt vann og kan nytes som den er, eller man kan koke den ned til en velsmakende sirup. Bjørkesevjen kan med fordel erstatte vann i gjærbakst, og faktisk også ved ølbrygging, da gjæren nyter godt av sukkerartene.

Ta gjerne kontakt hvis du ønsker å være med på kurs eller ønsker en naturlos!