Lurer du på hva som kan sankes om vinteren?

04.01.2019

Mange sankere kjenner nesten en sorgfølelse når vinteren kommer og setter sine kurver på hyllen for sesongen, men det finnes faktisk en del vekster som man kan jakte på!

Sen vinter og tidlig vår er den perfekte tid for å sanke tang og tare. Så det er bare å ta støvlene fatt, gjerne utrustet med noen pigger, så beveger du deg trygt på glatte svaberg.

I fjæra kan man blant annet finne en brunalge som heter Remtang, det er de lange skuddene vi sanker. Disse kan benyttes ferske og behandles på samme måte som spaghetti, eller du kan tørke dem for oppbevaring til senere bruk.

En annen art som du kan være på utkikk etter er Grisetangdokke, som ofte blir omtalt som havets trøffel.
Denne røde algen vokser på Grisetang, derav navnet, og kan tørkes for så å brukes som krydder eller du kan lage en smaksrik olje av dem.

Et godt tips er å bruke saks og bøtte til sankearbeidet. OBS! Sjekk at området du sanker fra ikke er forurenset!

Det er også mulig å finne forskjellige typer spiselig sopp på denne tiden av året! Disse er ikke typiske nybegynner-sopper, men når man har lært seg kjennetegnene så er det bare å begynne å lete, de vokser hovedsaklig på døde trær.

En av disse er Judasøre, som holder til ved kystområder i Rogaland, og er omtalt i asiatisk matlagning som "black fungus". Soppen har ikke så mye smak i seg selv, men har en egenskap til å trekke til seg mye smak fra andre ingredienser og tilfører en spennende konsistens til måltidet.


Hvis du ikke bor i Rogaland, så fortvil ikke!
Det finnes også et knippe med sopper som går under navnet Vintersopp, som skal være mulig å finne i de fleste deler av landet.
Dette er en samling forskjellige arter i samme slekt, som egentlig bare kan skilles ved mikroskopering, men fellesnevneren for alle er at de er spiselige.
Det er hattene som vanligvis blir brukt i matlagning, stilkene kan tørkes og brukes som krydder.

Soppene har en behagelig lukt og mild smak som passer i de fleste retter.


Østerssopp er vel kanskje den av soppene som det er litt mer vanlig å gjennkjenne fra butikkhyllene, men det vokser arter av denne slekten her hos oss nå på vinteren!

Både Blågrå østersssopp og Bjørkeøsterssopp er har en veldig behagelig lukt og smak.

Husk at hovedregelen for å plukke sopp, er at man må være 100% sikker. Ta gjerne kontakt med meg hvis du har lyst å bli med på kurs for å lære mer.

Hvis du ønsker en plante som tåler frost, så anbefaler jeg deg å dyrke grønnkål i hagen, denne kan du sanke friske blader av hele året.
Du kan være heldig å finne små spirer av spiselige vekster i milde perioder, men de fleste planter har trukket sin næring ned i bakken igjen og venter på at våren skal komme.

Når det ikke er frost i bakken er det likevel mulig å grave opp røtter av blant annet løvetann. Disse kan brukes som te eller du kan riste roten for en dypere smak som likner kaffe.

Sisselrot er en bregneart som vokser i hele landet, og denne anbefales å sankes på vinteren. Det er kun roten som benyttes, og denne har en smak som kan minne om lakris.

Einebær bruker to år på å modnes, første året står de i grønn kart, og andre året er det de blå bærene som sankes. Disse henger på busken hele vinteren, gjerne sammen.

Bærene smaker utrolig godt i viltretter.

Tranebær er ikke lette å få øye på der de gjemmer seg i mosen, de vokser vanligvis i myr. Bærene er veldig syrlige, men etter en frostnatt mildnes smaken, så disse er perfekte å plukke i kulden.

Med dette håper jeg at du har fått inspirasjon til å finne frem kurven, ta på deg varme klær, og ønsker deg en god tur på jakt etter skatter i naturens matfat!