Fru Johnsens soppsoya

29.01.2021

Har du vært så heldig å komme over store mengder matsopp og har lyst å prøve ut en spennende måte å utforske soppenes smaker på? Da er det genialt å lage soppsoya!

Soppsoya er egentlig et litt misvisende navn, da det ikke finnes soya i oppskriften, men soppsausen har samme bruksområder som soyasaus for å smaksette matretter, og har mest sannsynlig fått sitt navn nettopp på grunn av dette.

I første steg ønsker vi å utvinne vannet i soppene, du trenger:

To 10 liters bøtter
En tung vekt

1 kg fersk sopp
1 dl salt

Skjær eller riv soppene i mindre biter opp i den ene bøtten og fordel saltet mellom lagene. Plasser den andre bøtten i den første og sett vekten nedi for å sette press på massen. Nå skal saltet hjelpe oss med å få vannet ut av soppen. Sett bøttene på en kjølig plass i to til fem dager. Vær påpasselig med at sopplaken som dannes dekker soppmassen, ellers oppstår det grobunn for muggsopp.

I andre steg er vi klar for å lage deilig soppsoya, du trenger:

1 dl sukker
1 liter soppvann
1 neve tørket nypefrukt
1 liten neve remtang
1 liten neve butare
2 einebær
3 pepperkorn

Hell sukker i en gryte og la det karamellisere seg på medium til høy varme. Når sukkeret begynner å bli lysebrunt og litt tykkere i konsistensen så er vi klar til å ha soppvannet i. Vær oppmerksom på at sukkeret er glovarmt og at det blir en kraftig reaksjon når du begynner å helle, vær forsiktig så du ikke skolder deg på damp eller sprutende sukkermasse!

Nå lar du blandingen småkoke forsiktig i noen minutter før du tilsetter de andre ingrediensene. Skru ned til lav varme og la blandingen få redusere seg i en halvtimes tid før du siler det av og heller væsken på sterile flasker.

Du kan gjerne bruke tørket aprikos hvis du ikke har nypefrukt liggende, og eksperimenter gjerne med for eksempel ingefær eller chilli for å sette litt spiss på smaken.

Lykke til med din soppsoya!

Må jeg bare kaste soppmassen etter første steg?
Nei, denne kan du tørke og knuse til soppkrydder. Kjempegodt til bruk i sauser og gryteretter.

Hvilke sopper kan brukes?
Her er svaret; de aller fleste. Du kan velge å blande forskjellige arter sammen, eller lage soppsoya av en type, så her er smaksvariasjonene endeløse.

Sopper som eksempelvis traktkantarell, inneholder mindre vann enn piggsopp eller blågrå østerssopp, men det er bare å eksperimentere seg frem til man oppnår ønsket mengde sopplake. (Jeg har sett noen har erfart at bruk av rødskrubb, og i noen tilfeller rørlaget på rørsopper, resulterer i en slimete masse istedet for vann men dette har jeg ikke opplevd selv)

Kan jeg bruke sopp fra butikken?
Javisst kan du det! Støtt gjerne din lokale sopp-produsent, i Stavanger kan du kontakte:
Topp sopp